Konbanwa!
Dzisiaj trochę kulinarnie do wieczorka! Przed nami Onigiri!
Zapewne wszyscy którzy interesują się chociaż trochę Japonią, wiedzą czym są lub widzieli ryżowe trójkąty, kulki itd.
Na pewno każdy był chociaż przez ułamek sekundy ciekawy - co i jak, jak to się je i z czego, jak to zrobić?
Nie ma żadnej filozofii w zrobieniu onigiri. Serio.
Jeżeli chodzi o suchą definicję to proszę bardzo - tak to się przedstawia.
Onigiri (jap. 御握り o-nigiri, znane także jako o-musubi 御結び) - popularna potrawa w Japonii.
Onigiri jest zrobione z ryżu uformowanego w trójkątny lub owalny kształt, czasami zawinięte w nori. Tradycyjnie potrawa ta jest nadziana marynowaną śliwką (umeboshi), ikrą, krewetkami, rybą (tuńczyk, keta) itp. Farsz jest zazwyczaj słony, aby ochronić ryż przed zepsuciem. Obecnie onigiri jest jedną z popularniejszych przekąsek w Japonii. Służy często jako prowiant na drogę.
Jak więc zrobic onigiri? Co będzie nam potrzebne? Jakie to są koszta? Spokojnie. To na prawdę nie jeste super mega skomplikowane, jeżeli nie masz pod ręką nori - tego czarnego skrawka na onigiri, możesz go spokojnie zamówic przez internet, nie wychodzi to jakoś maks drogo.
Przepis number one.
ONIGIRI - składniki:
2 filiżanki ryżu do sushi (w ostateczności może też być zwykły)
1 nori (pocięte na paseczki 2cm x 5cm)
ocet ryżowy
cukier
sól
ONIGIRI - sposób przygotowania:Przygotowanie ryżu:
Ryż dobrze płuczemy mieszając, aż woda będzie klarowna, zostawiamy w wodzie na 30 minut. Ryż odcedzamy z wody i przekładamy do garnka, zalewamy wodą tak by sięgała 1 cm nad poziom ryżu. Gotujemy na małym ogniu kolo 12 minut, do odparowania całej wody, na początku często mieszając. W małym rondelku mieszamy 3 łyżki octu ryżowego, 1 łyżeczkę cukru, małą szczyptę soli. Następnie podgrzewamy na malutkim ogniu do rozpuszczenia. Dodajemy do ugotowanego ryżu i mieszamy. Przekładamy ryż do miski i zostawiamy pod pokrywką do ostygnięcia.
Dalej:
Z ryżu formujemy trójkąciki, gdyby ryż był sypki i nie chciał się kleić, dłonie zwilżamy octem ryżowym. Na każdy trójkącik z ryżu zakładamy jeden prostokącik z nori. Itadakimasu ^.^
Przepis number two
Składniki :
- torebka ryżu (najlepiej użyć specjalnego ryżu do sushi, ale ja robiłam ze zwykłego, polskiego i też wyszły)
- 3 łyżeczki octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- wodorosty nori pocięte na długie paseczki
Przygotowanie :
Wysyp ryż z torebeczki do garnka.
Przepłucz ryż kilka razy.
Zalej wodą ryż i odstaw na 15 minut.
Po odczekanym czasie, odcedź wodę.
Zalej ryż ponownie, ale tak aby woda sięgała 1 centymetr powyżej ryżu.
Gotuj aż do odparowania całej wody.
W osobnym, małym rondelku zmieszaj ocet ryżowy, cukier i szczyptę soli.
Podgrzewaj na małym ogniu "octową miksturę", aż cukier się rozpuści.
Wlej "octową miksturę" do ryżu i zamieszaj.
Przełóż ryż do miski i przykryj, aż ryż wystygnie.
Formuj z ryżu małe trójkąciki.
Zwilżamy paseczki nori wodą i zakładamy na onigiri (tak jak jest widoczne na zdjęciu)
Itadakimasu :3
W sumie do onigiri możesz wsadzić wszystko, od ryb po resztki z obiadu, kwestia gustu
Smacznego! (Itadakimasu)
Dzisiaj trochę kulinarnie do wieczorka! Przed nami Onigiri!
Zapewne wszyscy którzy interesują się chociaż trochę Japonią, wiedzą czym są lub widzieli ryżowe trójkąty, kulki itd.
Na pewno każdy był chociaż przez ułamek sekundy ciekawy - co i jak, jak to się je i z czego, jak to zrobić?
Nie ma żadnej filozofii w zrobieniu onigiri. Serio.
Jeżeli chodzi o suchą definicję to proszę bardzo - tak to się przedstawia.
Onigiri (jap. 御握り o-nigiri, znane także jako o-musubi 御結び) - popularna potrawa w Japonii.
Onigiri jest zrobione z ryżu uformowanego w trójkątny lub owalny kształt, czasami zawinięte w nori. Tradycyjnie potrawa ta jest nadziana marynowaną śliwką (umeboshi), ikrą, krewetkami, rybą (tuńczyk, keta) itp. Farsz jest zazwyczaj słony, aby ochronić ryż przed zepsuciem. Obecnie onigiri jest jedną z popularniejszych przekąsek w Japonii. Służy często jako prowiant na drogę.
Jak więc zrobic onigiri? Co będzie nam potrzebne? Jakie to są koszta? Spokojnie. To na prawdę nie jeste super mega skomplikowane, jeżeli nie masz pod ręką nori - tego czarnego skrawka na onigiri, możesz go spokojnie zamówic przez internet, nie wychodzi to jakoś maks drogo.
Przepis number one.
ONIGIRI - składniki:
2 filiżanki ryżu do sushi (w ostateczności może też być zwykły)
1 nori (pocięte na paseczki 2cm x 5cm)
ocet ryżowy
cukier
sól
ONIGIRI - sposób przygotowania:Przygotowanie ryżu:
Ryż dobrze płuczemy mieszając, aż woda będzie klarowna, zostawiamy w wodzie na 30 minut. Ryż odcedzamy z wody i przekładamy do garnka, zalewamy wodą tak by sięgała 1 cm nad poziom ryżu. Gotujemy na małym ogniu kolo 12 minut, do odparowania całej wody, na początku często mieszając. W małym rondelku mieszamy 3 łyżki octu ryżowego, 1 łyżeczkę cukru, małą szczyptę soli. Następnie podgrzewamy na malutkim ogniu do rozpuszczenia. Dodajemy do ugotowanego ryżu i mieszamy. Przekładamy ryż do miski i zostawiamy pod pokrywką do ostygnięcia.
Dalej:
Z ryżu formujemy trójkąciki, gdyby ryż był sypki i nie chciał się kleić, dłonie zwilżamy octem ryżowym. Na każdy trójkącik z ryżu zakładamy jeden prostokącik z nori. Itadakimasu ^.^
Przepis number two
Składniki :
- torebka ryżu (najlepiej użyć specjalnego ryżu do sushi, ale ja robiłam ze zwykłego, polskiego i też wyszły)
- 3 łyżeczki octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- wodorosty nori pocięte na długie paseczki
Przygotowanie :
Wysyp ryż z torebeczki do garnka.
Przepłucz ryż kilka razy.
Zalej wodą ryż i odstaw na 15 minut.
Po odczekanym czasie, odcedź wodę.
Zalej ryż ponownie, ale tak aby woda sięgała 1 centymetr powyżej ryżu.
Gotuj aż do odparowania całej wody.
W osobnym, małym rondelku zmieszaj ocet ryżowy, cukier i szczyptę soli.
Podgrzewaj na małym ogniu "octową miksturę", aż cukier się rozpuści.
Wlej "octową miksturę" do ryżu i zamieszaj.
Przełóż ryż do miski i przykryj, aż ryż wystygnie.
Formuj z ryżu małe trójkąciki.
Zwilżamy paseczki nori wodą i zakładamy na onigiri (tak jak jest widoczne na zdjęciu)
Itadakimasu :3
W sumie do onigiri możesz wsadzić wszystko, od ryb po resztki z obiadu, kwestia gustu
Smacznego! (Itadakimasu)
Komentarze
Prześlij komentarz