Sunomono z ogórka

Mniam mniam, a co dzisiaj dla was mam!?







Dzisiaj mam dla was jak widzicie, ogóreczki, które nawet łatwo można przyrządzić.

Zapraszam więc do ogarnięcia przepisu, który jest serio nawet banalny ^^.




Przepis na przykładową porcje...
  • 2 duże obrane ogórki
  • 80 ml (1/3 szklanki) octu ryżowego
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki świeżego tartego imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sezamu do posypania w ulubionej dla nas ilości :)



Przygotujesz to w kilkanaście minut, także, dramatu nie ma.


  1. Przekroić ogórki wzdłuż na pół i usunąć duże nasiona. 
  2. Pokroić w poprzek w bardzo cienkie plasterki.
  3. W małej misce wymieszać ocet z cukrem, solą, imbirem i sosem sojowym. 
  4. Włożyć ogórki i wymieszać, tak aby dobrze pokryły się marynatą. 
  5. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę przed podaniem. (lepiej smakuje)
  6. Posyp sezamem (nie musisz tego robić) 





No i to cała filozofia.


Smacznego! c:

Komentarze