Sos hoisin (marynata/sos do mięs i nie tylko)



Na dzisiejszy dzień, postanowiłam, że dodam przepis na marynatę. Często w przepisach azjatyckich, karzą nam używać sosów lub innych rzeczy pod dziwną nieznaną dla nas nazwą.

Ten przepis dotyczy sosu hoisin, w której robimy mięso. Służy po prostu jako marynata. Jest uniwersalna (azjatycka), a nie typowo chińska. 








Składniki:
  • 4 łyżki sosu sojowego (kupimy go spokojnie w markecie)
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżeczki octu
  • 1/8 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżki oleju sezamowego (można kupić w lidlu)
  • Dodać według uznania jakiś "ostry" nasz ulubiony sos
  • 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby to nie był np. cytrynowy pieprz




Gdy marynata już będzie gotowa to spróbuj jej i oceń, czy chcesz, żeby służyła jako sos do mięsa, czy jako tylko marynata. ;)

Do jakich potraw możesz użyć tego sosu? Pewnie jesteś ciekaw. O to przykłady....



Propozycje użycia sosu hoisin

Do ryżu





\


Do makaronu po chińsku













Do pierożków








Tortilli/sajgonek








Smacznego! :3

Komentarze