Na dzisiejszy dzień, postanowiłam, że dodam przepis na marynatę. Często w przepisach azjatyckich, karzą nam używać sosów lub innych rzeczy pod dziwną nieznaną dla nas nazwą.
Ten przepis dotyczy sosu hoisin, w której robimy mięso. Służy po prostu jako marynata. Jest uniwersalna (azjatycka), a nie typowo chińska.
Składniki:
- 4 łyżki sosu sojowego (kupimy go spokojnie w markecie)
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżeczki octu
- 1/8 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżki oleju sezamowego (można kupić w lidlu)
- Dodać według uznania jakiś "ostry" nasz ulubiony sos
- 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby to nie był np. cytrynowy pieprz
Gdy marynata już będzie gotowa to spróbuj jej i oceń, czy chcesz, żeby służyła jako sos do mięsa, czy jako tylko marynata. ;)
Do jakich potraw możesz użyć tego sosu? Pewnie jesteś ciekaw. O to przykłady....
Propozycje użycia sosu hoisin
Do ryżu
\
Do makaronu po chińsku
Do pierożków
Tortilli/sajgonek
Smacznego! :3
Komentarze
Prześlij komentarz