Pierożki gyoza

Dzisiaj małe wyzwanie, pierożki.

Przepis jest na około 40 pierożków, na imprezę z sosem, który sami sobie wybierzemy, idealnie.


Tak na wstępie... pewne chcesz wiedzieć czym są pierożki gyoza, prawda?




Są to po prostu smażone pierożki po japońsku, z nadzieniem z mielonej wieprzowiny.

Ich rola tkwi w byciu przekąska lub przystawką. Nic więcej. ;)






Poniżej składniki na NADZIENIE i SOS






Nadzienie
  • 340 g mielonej wieprzowiny 
  • 2 łyżeczki sake 
  • 2 łyżeczki mirin 
  • 2 łyżki oleju roślinnego 
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 1 jajko 
  • 2 dymki, posiekane 
  • 2 łyżeczki posiekanego imbiru 
  • 50 g kapusty pekińskiej lub chińskiej, poszatkowanej 
  • 40 płatów gotowego ciasta na gyoza 
  • 2 łyżki oleju roślinnego 
  • 120 ml wody




Sos
  • 4 łyżki octu ryżowego 
  • 4 łyżki sosu sojowego







Sopsób przygotowania krok po kroku.

(omijając proces robienia ciasta, uważam, że ciasto powinien robić każdy według własnych upodobań kulinarnych, przeważnie ludzie robią ze zwykłego ciasta jak do zwykłych polskich pierogów, ale jak już napisałam, to według uznania.)


  1. Wymieszaj wszystkie składniki nadzienia.
  2. Na każde kółko z ciasta nakładać 1-2 łyżeczki nadzienia, posmarować wodą brzegi i sklejać pierożki. Jeden brzeg można pomarszczyć, aby ładnie wyglądały. 
  3. Brzegi przyszczypać, aby dobrze się skleiły i tak, aby w środku nie było powietrza. Czynność powtarzać do wykorzystania całego nadzienia.
  4. Na patelni rozgrzać olej, dodać pierożki i smażyć, aż spód pierożków się zrumieni (ok. 3-5 minut).
  5. Kiedy spód pierożków się zrumieni, dodać 120 ml wody, przykryć i gotować przez 5 minut.
  6. W międzyczasie wymieszać sos sojowy z octem. Podawać do pierożków.




Smacznego!

Komentarze