Fasolka szparagowa z sezamem po japońsku

  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1,5 łyżeczki oleju sezamowego
  • 450 g świeżej fasolki szparagowej, opłukanej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka prażonych nasion sezamowych








Sposób przygotowania:


  1. Nagrzej dużą patelnię lub wok na średnim ogniu. Na gorącą patelnię wlej olej rzepakowy i sezamowy (który ja kupuje w lidlu),
  2. Wrzuć całą fasolkę. 
  3. Dobrze wymieszaj, aby fasolka pokryła się olejem. 
  4. Gotuj, aż nabierze jasnozielonego koloru i lekko się gdzieniegdzie podrumieni, będzie to trwać około 10 minut. 
  5. Zdejmij z ognia i wymieszaj z sosem sojowym.
  6. Przykryj i odstaw na 5 minut. 
  7. Przełóż na półmisek lub salaterkę i posyp prażonym sezamem. Który możesz uprażyć, albo po prostu już posypać gotowym, takim, jaki został przez Ciebie kupiony.


Smacznego :3

Komentarze