Według mnie, dość skomplikowany przepis. Lecz proszę się nie zrażać.
Ramen to inaczej makaron w mięsnym wywarze. Czasami występuje również w wywarze rybnym ale to rzadkość. Z różnymi dodatkami to jedna z najpopularniejszych potraw - oczywiście w Japonii. Do wywaru dodajemy pastę miso lub sos sojowy, można też dodać oba składniki jednocześnie. Do wywaru możemy dodać co chcemy, np. jajko, warzywa, grzyby a nawet owoce morza.
Składniki na 4 porcje:
wywar:
dodatki:
2 ugotowane na twardo jajka
100g kapusty bok choy lub ewentualnie rzymskiej, zblanszowanej przed podaniem
kilka szczypiorków drobno posiekanych
arkusz wodorostów yaki-nori, pocięty na paski
pół garści grzybów enoki z puszki (można je chwilę podgotować w wodzie)
przyprawy do wywaru:
pasta miso (jasna ‘shiro’ lub ciemna ‘aka’) do smaku
sos sojowy do smaku
przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 230oC. W żaroodpornym naczyniu ułóż udka kurczaka, marchewkę, szczypior, por, imbir, posyp solą i skrop olejem sezamowym (rozprowadź go równomiernie po kurczaku i warzywach). Piecz 40 minut.
Po tym czasie przełóż całą zawartość do dużego garnka i zalej 2.5 litrami zimnej wody. Zagotuj na dużym ogniu, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę. Po tym czasie wyjmij 2 udka, zalej wywarem (żeby mięso nie ściemniało) i pozostaw do ostygnięcia – jak ostygnie, porwij mięso na kawałki. Resztę wywaru gotuj bez przykrycia jeszcze godzinę na małym ogniu.
Przygotuj makaron wg przepisu na opakowaniu.
Do 4 dużych misek dodaj po łyżce ciemnego lub 1,5 łyżki jasnego miso, zalej odrobiną wywaru i rozmieszaj. Dodaj do misek makaron, zalej wywarem, dodaj porwanego kurczaka, przepołowione jajko, zblanszowanego bok choya, posyp obficie szczypiorkiem, dodaj grzyby i dodaj pocięte wodorosty. Jeżeli trzeba, dopraw miso (można je rozpuścić w osobnej miseczce) i sosem sojowym.
Smacznego!
Ramen to inaczej makaron w mięsnym wywarze. Czasami występuje również w wywarze rybnym ale to rzadkość. Z różnymi dodatkami to jedna z najpopularniejszych potraw - oczywiście w Japonii. Do wywaru dodajemy pastę miso lub sos sojowy, można też dodać oba składniki jednocześnie. Do wywaru możemy dodać co chcemy, np. jajko, warzywa, grzyby a nawet owoce morza.
Składniki na 4 porcje:
wywar:
- 5 udek kurczaka, ze skórą i koścmi
- 2 marchewki, pocięte na 2 cm kawałki
- 1 por, pocięty na 2 cm kawałki
- kilka szczypiorków pociętych na 2 cm kawałki
- 3 cm świeżego imbiru, pociętego na plasterki
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 150 g pszennego makaronu mie
dodatki:
2 ugotowane na twardo jajka
100g kapusty bok choy lub ewentualnie rzymskiej, zblanszowanej przed podaniem
kilka szczypiorków drobno posiekanych
arkusz wodorostów yaki-nori, pocięty na paski
pół garści grzybów enoki z puszki (można je chwilę podgotować w wodzie)
przyprawy do wywaru:
pasta miso (jasna ‘shiro’ lub ciemna ‘aka’) do smaku
sos sojowy do smaku
przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 230oC. W żaroodpornym naczyniu ułóż udka kurczaka, marchewkę, szczypior, por, imbir, posyp solą i skrop olejem sezamowym (rozprowadź go równomiernie po kurczaku i warzywach). Piecz 40 minut.
Po tym czasie przełóż całą zawartość do dużego garnka i zalej 2.5 litrami zimnej wody. Zagotuj na dużym ogniu, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę. Po tym czasie wyjmij 2 udka, zalej wywarem (żeby mięso nie ściemniało) i pozostaw do ostygnięcia – jak ostygnie, porwij mięso na kawałki. Resztę wywaru gotuj bez przykrycia jeszcze godzinę na małym ogniu.
Przygotuj makaron wg przepisu na opakowaniu.
Do 4 dużych misek dodaj po łyżce ciemnego lub 1,5 łyżki jasnego miso, zalej odrobiną wywaru i rozmieszaj. Dodaj do misek makaron, zalej wywarem, dodaj porwanego kurczaka, przepołowione jajko, zblanszowanego bok choya, posyp obficie szczypiorkiem, dodaj grzyby i dodaj pocięte wodorosty. Jeżeli trzeba, dopraw miso (można je rozpuścić w osobnej miseczce) i sosem sojowym.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz