Witajcie, dzisiaj natknęłam się na super wybryk kulinarny o nazwie Ramen Burger.
Prosty, ciekawie wyglądający burger, zamiast bułki - zasmażany makaron.
Prosty, ciekawie wyglądający burger, zamiast bułki - zasmażany makaron.
Ciekawie wygląda, prawda? :)
Na projektowanie kanapki jest mnóstwo sposobów (pokażę na końcu przepisu)
Sprawę nam ułatwi jeżeli posiadamy formę do jajek na miękko :) (okrągła metalowa/aluminiowa forma z rączką)
Podstawowe składniki:
- makaron nudle
- dodatki według uznania np. mięso, warzywa, jajko itp.
Sposób przygotowania:
Makaron zalewamy tak, jakbyśmy robili zupkę chińską, pamiętajmy nie mniej jednak, że tych proszków i dodatków ze środka nie dodajemy (przyprawy sypkie typu zioła itd, można zostawić do końcowego posypania środka burgera, bądź do mięsa - jeżeli robimy mięsnego burgera)
Bierzemy formę do jajek, kładziemy na rozgrzaną patelnie i układamy makaron w środku foremki.
Gdy już nasze nudle przybiorą kształt koła to spokojnie będziemy mogli zdjąć foremkę i odwrócić nudle na drugą stronę, aby się przypiekło.
Gdy już będziemy mieli gotowe dwa koła nudli - czyli podstawę na jednego burgera, projektujemy środek według uznania.
Proponowane projekty Ramen Burgerów:
Komentarze
Prześlij komentarz