Chrupiące kalmary



Bardzo łatwy przepis.

Kalmary zjemy w pawie każdej japońsko/chińskiej  knajpce w centrum. Nie wiem czy wiedzieliście ale przekąska z kalmarów jest idealna jako pyszny dodatek do piwa, próbowałam i super. W markecie występują w tubie

Ostatnio takie widziałam w biedronce. Trzeba zaglądać. Lidl też ma swoje tygodnie. (grecki, chiński itd.)




składniki – porcja na 2 osoby
  • 500 do 750g kalmarów
  • 4 łyżki zwykłej mąki (lub więcej)
  • 4 łyżki mąki ryżowej (lub więcej)
  • sól
  • zmielony pieprz syczuański
  • świeża długa papryczka chili
  • szczypiorek
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia

Oczyszczamy kalmary, jak ktoś nie wie jak to się robi, na internecie są filmiki jak je oczyścić, a wtedy postępujemy zgodnie z wideo.

Kroimy na kawałki. Suszymy kalmara na papierze.

Mieszamy sól, pieprz i obie mąki (ryżowa może zostać zastąpiona zwykłą ale całość będzie mniej chrupka). Rozgrzewamy w woku olej do 180C. Obtaczamy kawałki kalmara w panierce i partiami smażymy 2-3 minuty aż stanie się złocisty.

Podajemy posypanego szczypta soli, posiekanym szczypiorkiem i pokrojoną w plasterki papryczką.



Propozycja podania...





Smacznego! ♥

Komentarze