Bardzo łatwy przepis.
Kalmary zjemy w pawie każdej japońsko/chińskiej knajpce w centrum. Nie wiem czy wiedzieliście ale przekąska z kalmarów jest idealna jako pyszny dodatek do piwa, próbowałam i super. W markecie występują w tubie
Ostatnio takie widziałam w biedronce. Trzeba zaglądać. Lidl też ma swoje tygodnie. (grecki, chiński itd.)
składniki – porcja na 2 osoby
- 500 do 750g kalmarów
- 4 łyżki zwykłej mąki (lub więcej)
- 4 łyżki mąki ryżowej (lub więcej)
- sól
- zmielony pieprz syczuański
- świeża długa papryczka chili
- szczypiorek
- olej rzepakowy do głębokiego smażenia
Oczyszczamy kalmary, jak ktoś nie wie jak to się robi, na internecie są filmiki jak je oczyścić, a wtedy postępujemy zgodnie z wideo.
Kroimy na kawałki. Suszymy kalmara na papierze.
Mieszamy sól, pieprz i obie mąki (ryżowa może zostać zastąpiona zwykłą ale całość będzie mniej chrupka). Rozgrzewamy w woku olej do 180C. Obtaczamy kawałki kalmara w panierce i partiami smażymy 2-3 minuty aż stanie się złocisty.
Podajemy posypanego szczypta soli, posiekanym szczypiorkiem i pokrojoną w plasterki papryczką.
Mieszamy sól, pieprz i obie mąki (ryżowa może zostać zastąpiona zwykłą ale całość będzie mniej chrupka). Rozgrzewamy w woku olej do 180C. Obtaczamy kawałki kalmara w panierce i partiami smażymy 2-3 minuty aż stanie się złocisty.
Podajemy posypanego szczypta soli, posiekanym szczypiorkiem i pokrojoną w plasterki papryczką.
Propozycja podania...
Smacznego! ♥
Komentarze
Prześlij komentarz